Een Hertog Jan Stout?
Op bierfestivals en evenementen vragen de liefhebbers er ons al een paar jaar om. Een krachtig en moutig bier met een bijna zwarte kleur en een dikke romige schuimkraag. Interessant! Maar dan willen we er wel onze eigen Arcense draai aan geven.

Inspiratie genoeg
In de bierwereld komen we tegenwoordig veel zware stouts tegen, zoals een Russian Imperial Stout. Heerlijk dik en volmondig, en dankzij een alcoholpercentage van minstens 10% een bier om de tijd voor te nemen. Maar om rustig en uitgebreid te genieten, hebben wij natuurlijk onze Grand Prestige. In Engeland en Ierland zien we juist doordrinkbare stouts, maar met weinig body. De moutbitterheid is vaak veel te hoog, terwijl wij balans ontzettend belangrijk vinden. Die bitterheid verbloemt andere smaken en pas als alles perfect in evenwicht is, komen alle ingrediënten tot hun recht.

 

Ons uitgangspunt
Het doel is een unieke stout. Doordrinkbaar en soepel, maar donker en vol van smaak. Het alcoholpercentage mag hoger zijn dan dat van Pilsener, maar zonder te overdrijven. Natuurlijk moet het bier niet te bitter zijn, maar volledig in balans zijn en precies in ons straatje passen.

Zeven soorten mout
De moutstorting. Het begin en belangrijkste onderdeel in het brouwproces van onze stout. 50% procent doen we met ons eigen Hertog Jan Pilsmout. Dit helpt ons om tijdens het maischen van het beslag, het zetmeel om te zetten naar suikers. Ons mout is licht zoet en heeft tonen van honing, wat ons betreft een uitstekende basis voor elk bier. Voor onze stout verrijken we het met zes donkere ontbitterde mouten om bitterheid te vermijden en de mooiste smaken te benadrukken.


Chocolademouten. Die kunnen bij een Bourgondische Chocolade Stout natuurlijk niet ontbreken, de naam zegt het al. We selecteerden een kleine hoeveelheid Carafa mout voor een warme chocoladesmaak en donkere tint. Ons doel is om de kleur rond de 100 EBC uit te laten komen. EBC is een maatstaaf voor de kleur van bier, bedacht door de ’European Brewery Convention’. Het Carafa mout is gemaakt van gerst zonder zemelen. Dat geeft een zachte smaak die niet te bitter is. De tonen zijn wat nootachtig en doen geroosterd aan.

Karamelmouten geven onze stout een heerlijk mondgevoel en flink wat body. Het schuim wordt er lekker stevig van. Bij caramelmouten zijn de graankorrels deels gekarameliseerd of versuikerd.

Abdijmout wordt gemaakt van zomergerst en heeft een geweldige kwaliteit. Het is vrij intens en zorgt voor heel wat smaak. Typische moutaroma’s, met nog meer tonen van honing, noten en chocolade. Dit mout heeft een hoog zuurgehalte en voegt een prachtige diepe amber tot roodbruine kleur toe.

Tarwemout heeft in tegenstelling tot gerstenmout geen kaf, dat maakt het filteren van tarwebieren moeilijk. Tarwe bevat meer eiwit dan gerst, wat het schuim van ons bier langer overeind houdt. We gebruiken een kleine hoeveelheid voor de schuimkraag en volmondigheid.

Roggemout, gemaakt van rogge met een zeer hoge kwaliteit. We gebruiken het omdat het ons bier soepel maakt en kenmerkende aroma’s achterlaat. Het rogge is mout-zoet met tonen van brood en biscuit.

Perle hop en ons Hertog Jan gist
Hop. Ook zeer belangrijk voor een mooie stout. Wij hebben gekozen voor nobele Perle hop uit Duitsland. Het is een hopsoort die bitter en aromatisch is. De aroma’s zijn mild en kruidig: stroachtig, met abrikoos, honing en citrus.Ons eigen Hertog Jan gist heeft de perfecte eigenschappen voor deze bierstijl. Het zorgt voor de bekende rozijnen en krenten toets en benadrukt de fruitige aroma’s.

Het resultaat is onze Bourgondische Chocolade Stout.
Het eerste bier uit de Proeftuin. De zoete moutige basis is aangevuld met aroma’s van donkere chocolade, honing, brood en karamel. Onze stout smaak licht nootachtig en geroosterd, maar door het gekozen hop proef je ook wat kruidige en fruitige tonen zoals abrikoos. Met de bekende krenten- en rozijnensmaak van ons gist, hebben we het bier fantastisch in balans gebracht. Dit is een bier om vers van te genieten.